Sunday 23 November 2014

Domaće buhtle sa eurokremom

Potrebno:

500 gr glatkog brašna
2 jaja
100 gr margarina
50 gr šećera
1,5 dl mlijeka
0,5 dl vode
šećer u prahu 
kvasac, so





Priprema:
Kvasac, pola količine šećera, mlako mlijeko i vodu zamiješati i ostaviti na sobnoj temperaturi dok ne naraste. Brašno, so, ostatak šećera izmiješati te dodati jedno jaje i omekšali maslac. Dodati kvasac i sve dobro izmiješati dok ne dobijemo kompaktno tijesto te ostaviti da odstoji 20-ak minuta. Tijesto razvaljati na tanko te izrezati na kocke od 8 do 10 centimetara, a u sredinu staviti eurokrem. Zamotati i staviti u tepsiju premazanu maslacem te pustiti još 15-ak minuta da odstoji. Nakon što je tijesto odstajalo premazati ga izmućenim jajetom, kako bi dobilo lijepu boju, i peći na 180 stepeni otprilike 20 minuta. Kad su buhtle gotove posuti ih šećerom u prahu. Uživajte!

No comments:

Post a Comment