Tuesday 4 November 2014

RUM TORTA

Potrebno:
10 jaja
300 gr šećera u prahu
350 gr putera
4 dl slatke pavlake
200 gr mljevenih oraha
200 gr čokolade za kuvanje
100 gr čokolade u prahu
6 kašika kakaa
4 kašike ruma
1/2 male kašike cimeta
200 gr mljevenog keksa
2 vanilija šećera
1 prašak za pecivo
Priprema:
Bjelanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst snijeg. Posebno umutiti žumanca sa šećerom u prahu, dodati mljevene orahe, čokoladu u prahu, kakao, cimet, vanilijin šećer i 2 kašike ruma i izmješati. Na pari otopiti čokoladu i puter i dodati u prethodnu smjesu i dobro izmješati. Ostaviti da se prohladi i dodati snijeg od bjelanaca i promješati.
Dobijenu smjesu podjeliti na dva dijela. U jedan dio dodati mljeveni keks, promješati i ostaviti u frižider da se stegne. U drugi dio dodati prašak za pecivo. U okruglom kalupu  za torte, peći koru u zagrijanoj rerni na 150 stupnjeva 45 min. Dok je kora još topla, poprskati je sa preostalim rumom. Kada se ohladi, preko nje nanijeti fil sa mljevenim keksom. Slatku pavlaku umutiti u čvrst snijeg i nanijeti preko torte. Ostaviti u frižider da se stegne. Ukrasite po vašoj želji. 

No comments:

Post a Comment