Wednesday 19 November 2014

Schwarzwald torta












Potrebno:
5 jaja
150 gr šećera                                
1/2 praška za pecivo
3 kasike kakaa
150 gr brašna    

Fil:
1 tegla višanja
3 kašike gustina
30 gr šećera
750 ml šlaga
1 vanilin šećer
2 kašike šećera     

Priprema:
Jaja razdvojite, bjelanca čvrsto umutite i lagano dodajite šećer.
Žutanjke jedno po jedno dodajite i izmješajte. Brašno, prašak za pecivo i kakao izmješajte i polako dodajte u izrađenu masu. 
Smjesu staviti u formu za tortu od 26 cm i peći na 175 stupnjeva oko 30-35 min. Višnje iscjedite, nekoliko kašika izmješajte sa gustinom. Sok prokuhajte i dodajte gustin i još jednom prokuhajte i na kraju dodajte višnje. Probajte da li je dovoljno slatko i stavite da se ohladi. Šlag izradite, dodajte šećer i vanilin šećer. Biskvit dva puta presjeći, prvo staviti kompot od višanja i malo šlaga, pa onda drugu koru i šlag. Staviti zadnju koru, premazati šlagom i ukrasiti po želji.          

No comments:

Post a Comment