Wednesday 11 March 2015

Torta: Kraljica čokolade

























POTREBNO
Za biskvit:
4 kom jaja
4 kašike brašna
4 kašike šećera
½ praška za pecivo
2 kašike kakaa
Za kremu:
300 gr kvalitetne crne čokolade
300 gr mliječne čokolade
300 gr bijele čokolade
900 ml tečnog šlaga
1 kom margarin ili maslac (200 gr)
5 dl vode
5 kašika šećera
2 kašike ruma
2 kašike kakaa
strugane čokolade
PRIPREMA
Umutimo 4 bjelanjka i 4 kašike šećera. Kada smo dobili čvrst snijeg dodajemo jedan po jedan žumanjak, brašno, prašak za pecivo i kakao. Smjesu istresemo u nauljen, zagrijan kalup za tortu i pečemo na 200 stepeni, 20-ak min (provjerimo čačkalicom).
U međuvremenu stavimo 5 dl vode, 5 kašika šećera, 2 kašike ruma i 2 kašike kakaaa da prokuva. Ovim zalijemo koru čim je izvadimo iz rerne. Prije toga je dobro izbockamo nožem da ravnomjerno upije tečnost. Ostavimo da se ohladi. Ako vam se čini da ima previše tečnosti, ne brinite, tako i treba, kora će sve upiti.
Na pari zagrijemo 300 ml tečnog šlaga kojem smo dodali, 1/3 margarina ili maslaca i 300 gr kvalitetne crne čokolade. Miješamo dok se smjesa ne ujednači.
Isto uradimo i sa mliječnom i bijelom čokoladom.
Sve ostavimo na hlađenje (najbolje preko noći)
Na podlogu za tortu stavimo koru i obruč kalupa. Dobro umutimo prvo najcrnju kremu. Potrebno je mutiti malo duže, oko 5 min. Mažemo kremu preko kore i vratimo u frižider dok umutimo kremu sa mliječnom čokoladom. Nanesemo je na crnu kremu i vratimo u frižider dok ne umutimo bijelu koja je zadnja.
Ostavimo par sati u frižideru, skinemo obruč i ukrasimo struganom čokoladom.
Savjet: 
Margarin (ili maslac) nije neophodan. Ko želi light varijantu umjesto margarina neka u svaki fil stavi po jednu kesicu šlagfixa, kremfixa ili želatina. Dalje, u crni fil se stavi supena kašika ruma, u svjetliji sok od pola narandže i u bijeli 2 supene kašike mlijeka.

No comments:

Post a Comment