Wednesday, 29 October 2014

KIFLICE SA SIROM

Potrebno:

400 gr brašna
1 jaje
225 ml mlake vode
80 gr margarina
200 gr sira (može sir kao za pitu)
1 kafena kašičica soli
30 gr šećera
3/4 suvog kvasca

  
Priprema:

Brašno staviti u dublji sud, napraviti rupu u sredini, staviti so, šećer, kvasac, jaje, omekšali margarin i dodati mlaku vodu. Sve zamjesiti u glatku masu, da se ne lijepi. Premjesiti u nauljenu posudu da naraste i prekriti krpom. Dva puta premjesiti. Kada treći put naraste, ne razvlačiti ga, nego rukama oblikovati okruglu jufku i oklagijom razvući u krug, i rezati na 12 jednakih dijelova, u trokute. Na svaki trokut staviti sir (na vrh) i umutovati od šireg prema užem dijelu. Gotove kiflice poredati na papir za pečenje ili tepsiju podmazati sa malo ulja i ostaviti da odstoji 15 min. Kifle možete prije pečenja pokvasiti sa vodom i posuti susamom, solju ili kukuruznim brašnom. Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva i peći dok ne porumeni, najviše 30 min.  

No comments:

Post a Comment