Saturday 7 February 2015

Cheesecake s prelivom od malina

Potrebno: Za koru: 125 g piškota 80 g mljevenih lješnjaka 150 g maslaca
Za fil: 500 g neslanog krem sira
200 ml jogurta, malo strugane limunove kore, 1 kesica preliva za torte, 60 g šećera, 120 ml vode 
Za preliv: 350 g malina i kupina, 1 kesica preliva za torte, 2 kašike šećera, 250 ml vode
PRIPREMA: Piškote stavite u kesu i oklagijom ih pretvorite u mrvice. U rastopljeni maslac dodajte izdrobljene piškote i mljevene lješnjake, pa umijesite ujednačenu smjesu. Rasporedite je u okrugli kalup obložen pek-papirom i poravnajte kašikom. Vodu, šećer i preliv za tortu zagrijevajte uz stalno miješanje. Kad počne da se zgušnjava, skinite s vatre. Mikserom umutite sir sa jogurtom i limunovom korom, pa sipajte smjesu od preliva i još malo mutite. Prekrijte preko kore od piškota i poravnajte kašikom. Za preliv stavite vodu, šećer i preliv da se zgušnjava uz stalno miješanje. Zatim dodajte voće i sud protresite, ne miješajte kašikom da se voće ne bi raspalo. Nakon što odstoji nekoliko minuta, prelijte time fil. Prije posluživanja, tortu ostavite da se hladi najmanje tri sata.

No comments:

Post a Comment