Friday 27 February 2015

Klasične lazanje

























POTREBNO
Crveni sos:
malo maslinovog ulja
1 veći luk
4 čena bijelog luka
250 gr mljevenog svinjskog mesa
250 gr mljevenog goveđeg mesa
(1 šolja je 250 grama)
1 tegla (1/2 kg) sosa od paradajza
1/2 šolje narendanih šargarepa
mješavina začina i bibera po ukusu
malo peršunovog lista – sitno isjeckanog
Bijeli sos (Bešamel):
4 kašike ulja
3 kašike putera
2 kašike brašna
3 šolje mlijeka ili više ako treba
soli i bibera po ukusu
2 šolje narendane Mocarele ili sličnog sira (tipa Kačkavalj)
300 gr svježe Mocarele (dvije ‘loptice’ pakovane u vodi)
1/2 šolje narendanog Parmezana za posipanje
PRIPREMA
U većoj šerpi, propržiti crni i bijeli luk. Dodati meso i šargarepe i dobro propržiti. Dodati sos od paradajza, začiniti i kuvati na laganoj vatri oko pola sata.
Za bijeli sos, na ulju i puteru propržiti brašno, na vrlo niskoj temperaturi. Polako dodavati mlijeko, stalno miješajući. Dodati i začine, i kad se sve zgusne, dodati narendani sir.
Ako hoćete manje sira, slobodno smanjite količinu. Najvažnije je da znate da lazanje treba da budu sočne i nije bitno da imaju čvrsto držanje.
U pleh za pečenje, staviti red crvenog sosa. Preko toga prekriti listovima za lazanje. Zatim red bijelog sosa pa tijesto i red crvenog sosa. Nasjeći svježi Mocarela sir na kolutiće i tako prekriti crveni sos. Staviti preko svega još jedan red listova lazanje i premazati svim ostatkom bijelog sosa. Na kraju, prije pečenja, treba staviti malo soka od crvenog sosa, da bijeli sos ne bi izgorio. Kada je ispečeno (oko 1 sat na 180 stepeni), posuti Parmezanom i peći još 10 minuta.
Napomena:
U mnogim receptima ćete vidjeti da se listići lazanje prvo skuvaju, ali za to zaista nema potrebe. Ako pronađete svježe tijesto dovoljno je da se peče u rerni 1 sat, a ako koristite suvo tijesto (listove) treba 15-20 minuta duže.

No comments:

Post a Comment