Tuesday 10 February 2015

Italijanska kuhinja: Panna Cotta desert

Potrebno:
8 listića želatina
600 ml slatke umućene pavlake
3 vanilin šećera
štapić vanile
250 g šumskog voća (može i zamrznutog)
150 ml bijelog vina
2 kašike soka od limuna






Priprema:
Želatin namočite u dosta hladne vode da omekša (držite ga u vodi oko 15 minuta). Zagrijte do vrenja slatku pavlaku sa vanilin šecerom i sklonite s vatre. Želatin iscijedite, rastopite u vreloj pavlaci pa ostavite sa strane da se prohladi. Pavlaku sa želatinom rasporedite u 4 mala kalupa ili čašu za posluživanje (zapremine 150 ml) i držite u frižideru najmanje dva sata.
Preliv: Za pripremu preliva šipku vanile po dužini zarežite, pa joj sastružite srž. U šerpici izmiješajte vanilu, njenu srž, voće, vino i sok od limuna, stavite na laganu vatru da se polako zagrijeva i pustite da se kuva još oko tri minute. Po potrebi dodajte malo vode i šećera. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi. Izvadite mahunu vanile.
Prije posluživanja, kalupe kratko zaronite u vrelu vodu i oštrim nožem odvojite krem od zida posudica, izručite in na tacnu, prelijte prelivom i poslužite.

No comments:

Post a Comment