Wednesday 4 February 2015

Tradicionalna jela Srbije: srpski djuveč

Potrebni sastojci:
500 gr crnog luka
500 gr paradajza
500 gr svinjskog mesa
100 gr suve slanine
4 svježe paprike
1 šoljica riže
1 šoljica ulja
1 čaša vode ili supe
so, biber, crvena paprika i peršunov list




Priprema: Očistite i isijecite luk, paradajz i paprike. Dodajte rižu, so, biber, crvenu papriku i isjeckan peršun. Slaninu isijecite na režnjeve, a meso na sitnije komade. Sipajte povrće u vatrostalnu činiju, izmiješajte, prelijte uljem i vodom. Meso rasporedite preko povrća, pritisnite ga rukom da utone do polovine u mješavinu, a komade slanine rasporedite između komada mesa. Posudu pokrijte aluminijumskom folijom i pecite na umjerenoj temperaturi oko sat i po. Ovaj djuveč možete pripremiti i na taj način što se prethodno sastojci proprže pa onda redaju u posudu. U tom slučaju skraćuje se vrijeme pečenja u rerni. Prvo treba propržiti luk sa mesom, zatim slaninu i rižu. Paprike malo obarite. Samo paradajz ostaje svjež. Ukus u oba slučaja je skoro isti. Djuveč poslužite uz zelenu salatu i hladno pivo. Prijatno! :)
Savjet: srpski djuveč je odličan ako ga spremamo u zemljanoj (od gline) posudi.

No comments:

Post a Comment