Friday 20 February 2015

Recept za pripremu riblje čorbe


























Potrebno:
4 srednje glavice luka
1 l vode + 2,5 l vode
1 kašika suvog začina
1 čen bijelog luka
2 kg šarana
parče neke manje kvalitetne ribe ( štuka ili mrena )
1/2 kašike šećera
1 kašika slatke paprike (ili ljute)
1/2 začina za riblju čorbu
soli po ukusu
1/2 kašike sirćeta ili 1 dl paradajz soka

Priprema:
Luk isjeckati i izmiksati pa ga sa suvim začinom i izgnječenim bijelim lukom skuvati u 1l vode.
Ako je potrebno, s vodom jos jednom izmiksati u blenderu da se dobije kaša, jer na taj način luk neće plivati.
Kada ste to pripremili uspite u kotlić, pa dodajte ribu i parče nekvalitetne ribe koje ćete kasnije izvaditi.
Dodajte 2,5l vode i šećer.
Kada provri, dodajte slatku papriku i začin za riblju čorbu i soli po ukusu ( 1 kašičicu ). Poslije ćete probati pa ako treba još malo posoliti.
Ostaviti da se kuva 30 minuta.
Poslije tog vremena dodajte sirće ili sok od paradajza ( ovo se dodaje da se riba ne bi raspala, ostaju potkovice cijele ).
Ostavite da se kuva još 10 – 15 minuta na laganoj vatri.
Ako vam je čorba rijetka, po vama, ostavite još da vri, zbog sirćeta ili paradajz soka neće se raspasti, a ako vam je gusta i hocete jos čorbe dolijte još malo vode, ali nemojte pretjerivati da je ne bi previse razvodnili.
Poslužite je odmah nakon skidanja s vatre.

No comments:

Post a Comment