Thursday, 26 February 2015

Čokoladna torta sa narandžom

























POTREBNO
Biskvit:
175 g brašna
80 g čokolade sa 70 % udjela kakaa
200g maslaca
150 g šećera
3 jaja
1 mala kašika praška za pecivo
100g mljevenih badema
2 kašike kakaa
2 kašike mlijeka
1 kašika vanilin ekstrakta
naribana korica narandže
Krema:
150 ml slatkog vrhnja
180 g čokolade sa 70 % udjela kakaa
PRIPREMA
Biskvit:
Čokoladu izlomite na kockice i istopite sa 25 g maslaca na pari. Ostatak maslaca pomiješajte sa ostalim sastojcima potrebnim za biskvit. Miješajte dok smjesa ne postane jednolična.
Kad su se sastojci za biskvit sjedinili dodajte prethodno otopljenu čokoladu. Miješajte lagano da sve svi sastojci sjedine u finu kremastu teksturu.
U lim za pečenje prethodno obložen papirom za pečenje ulijte dobiveno tijesto i pecite na 190°C oko 40 minuta.
Krema:
Slatko vrhnje zagrijavajte na vatri (najbolje na pari) i u njega dodajte komadiće čokolade. Miješajte na niskoj temperaturi dok smjesa ne postane glatka.
Čokoladnu kremu ostavite da se ohladi neko vrijeme u frižideru. Prije upotrebe je kratko izmiksajte mikserom da se zgusne.
Ohlađeni biskvit prerežite horizontalno na dva dijela jednake debljine.
Biskvit premažite sa polovinom dobivene kreme i poklopite drugim biskvitom. Sa ostatkom čokoladne kreme premažite čokoladnu tortu i ostavite da se hladi prije serviranja. Ukrasite po želji.
Prijatno! :)

No comments:

Post a Comment