Monday, 23 February 2015

Recept za čuvenu Leskovačku mućkalicu


























Potrebno:
1 kg svinjskog mesa
200 gr mesnate svježe slanine
4 -5 glavica krupnog crnog luka
10 pečenih, oljuštenih i isjeckanih paprika
500 gr očišćenog paradajza, a može i flaširanog iz zimnice, kečap nije dobra varijanta
2 glavice bijelog luka
2 -3 suve paprike
soli po ukusu
1,5 dl ulja

Priprema:
Meso posuti vegetom, isjeći na deblje šnicle, pa na srednje krupne kocke.
Ispeći na roštilju, najbolje je ako se naprave ražnjići, pa meso poslije pečenja skine sa štapića. Parčiće možete obmotati slaninom ili slaninu posebno ispeći i kasnije dodati u povrće.
U međuvremenu isjeckati sitno crni luk i utrljati u njega 2 kašike soli, kako bi izgubio ljutinu. Dinstati ga na ulju dok se sasvim ne istopi, neprestano miješajući, uz dodavanje tople vode.
Kad je luk upržen, dodati sječene paprike i paradajz, i sjeckani bijeli luk.
Dinstati dok ne ispari tečnost.
Dodati meso, naliti sa malo vode i krčkati dok se povrće ne pretvori u kompaktnu masu.
Začiniti, zaljutiti po ukusu.
Leskovačka mućkalica se služi topla.

No comments:

Post a Comment