Tuesday, 24 February 2015

Recept za ukusne Schwarzwald palačinke

























Potrebno:
150 g brašna
30 g kakaa
2 jaja
80 g šećera
150-200 ml mlijeka
2 male kašike praška za pecivo
3-4 kašike likera od višanja
malo soli
višnje iz rakije ili kompota (prokuhati u nekoliko kašika likera)
200 ml vrhnja za šlag
100-150 g čokolade za kuhanje
ulje i maslac za prženje
Priprema:
Odvojiti bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg te postupeno dodavati šećer i jedan po jedan žumanjak. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo te sve izmiješati u smjesu malo gušću od običnih palačinki. Otopiti malo maslaca i ulja i premazati tavu za palačinke. U sredinu tave izliti 1 veliku kašiku smjese ili više ako želite veće palačinke. Peći na laganoj vatri da ne izgore ( samo 1 min sa svake strane).
Mikserom umutiti vrhnje. Otopiti čokoladu s malo vrhnja ili mlijeka. Dodati komadić maslaca i složiti palačinke kao male tortice. Napuniti šlagom i višnjama, a biskvit namočiti likerom i preliti s dosta tečne čokolade.

No comments:

Post a Comment