Potrebno:
500 g pilećih fileta (ili purećih)
500 g šampinjona
300g sira (Gauda, Trapist)
1 kg bijelog hljeba
1/2 l kiselog vrhnja
1 pakovanje lisnatog tijesta
2 kašike ulja
začini: so, biber, vegeta
jaje za premazivanje
sezam (po želji)
Priprema:
500 g pilećih fileta (ili purećih)
500 g šampinjona
300g sira (Gauda, Trapist)
1 kg bijelog hljeba
1/2 l kiselog vrhnja
1 pakovanje lisnatog tijesta
2 kašike ulja
začini: so, biber, vegeta
jaje za premazivanje
sezam (po želji)
Priprema:
Lisnato tijesto ostaviti na sobnoj temperaturi da omekša.
Pileće filete (ili pureće) presjeći na pola. Kuhinjskim čekićem ih istući na debljinu od par milimetara, skoro da budu providne. Začiniti ih i popržiti na tavi na ulju. Meso maknuti s tave i na toj masnoći prodinstati narezane i začinjene šampinjone. Od hljeba uzeti onaj unutrašnji, bijeli dio, i namočiti u 1/2 l kiselog vrhnja.
Tijesto razviti oklagijom. Dinstane šampinjone umiješati s hljebom i premazati po prethodno razvaljanom lisnatom tijestu. Zatim poredati meso. Preko mesa staviti kriške sira, zarolati i viljuškom nabockati roladu, premazati razmućenim jajetom, po želji posipati sezamom ili nekim drugim sjemenkama. Roladu staviti u namašćen pleh i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.
No comments:
Post a Comment