Tuesday, 3 February 2015

Rum torta

Potrebno:
10 jaja
300 gr šećera u prahu
350 gr putera
4 dl slatke pavlake
200 gr mljevenih oraha
200 gr čokolade za kuvanje
100 gr čokolade u prahu
6 kašika kakaa
4 kašike ruma
1/2 male kašike cimeta
200 gr mljevenog keksa
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo

Priprema: Bjelanjca odvojiti od žumanjaca i umutiti u čvrst snijeg. Posebno umutiti žumanjca sa šećerom u prahu, dodati mljevene orahe, čokoladu u prahu, kakao, cimet, vanilin šećer i 2 kašike ruma i izmiješati. Na pari otopiti čokoladu i puter i dodati u prethodnu smjesu i dobro izmiješati. Ostaviti da se prohladi i dodati snijeg od bjelanjaca i promiješati. Dobijenu smjesu podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati mljeveni keks, promiješati i ostaviti u frižider da se stegne. U drugi dio dodati prašak za pecivo. U okruglom kalupu  za torte, peći koru u zagrijanoj rerni na 150 stepeni 45 min. Dok je kora još topla, poprskati je sa preostalim rumom. Kada se ohladi, preko nje nanijeti fil sa mljevenim keksom. Slatku pavlaku umutiti u čvrst snijeg i nanijeti preko torte. Ostaviti u frižider da se stegne. Ukrasite po vašoj želji.

No comments:

Post a Comment