Thursday, 5 March 2015

Eurokrem torta

























POTREBNO
Za koru:
5 bjelanaca
15 kašika šećera
1 kašika sirćeta
150 g eurokrema
Za fil:
6 dl mlijeka
5 žumanaca
2 pudinga od vanile
150 g šećera
250 g putera
2 krem šlaga od vanile
100 g čokolade u prahu
150 g mljevenog keksa
4 dl slatke pavlake
PRIPREMA:
1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti sve vrijeme. Na kraju sipati sirće i umutiti mikserom.
2. Četvrtasti kalup za tortu obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu smjesu i peći u zagrijanoj rerni na 120 ºC dok kora ne postane hrskava.
Fil:
1. U manju šerpu sipati četiri decilitra mlijeka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Posebno sjediniti ostatak mlijeka, žumanca i prašak za puding od vanile, te dodati u ključalo mlijeko. Kuvati na umjerenoj temperaturi i miješati sve dok se ne zgusne.
3. Pripremljenu smjesu ostaviti da se ohladi, dodati puter i umutiti mikserom.
4. Posebno umutiti krem šlag od vanile prema uputstvu sa kesice, dodati u pripremljen fil i polako promiješati.
5. Krem podijeliti na dva dijela. U prvi dio dodati mljeveni keks i čokoladu u prahu, a drugi ostaviti žut.
Finalni postupak:
1. Pečenu koru premazati eurokremom, zatim nanijeti fil od čokolade i na kraju premazati žutim filom.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati tortu.
Prijatno! :)

No comments:

Post a Comment