Wednesday, 4 March 2015

Pastrmka na ohridski način

























Potrebno:
2 pastrmke
2 glavice crnog luka
2 paprike
2 paradajza
150 ml ulja
150 ml bijelog vina
3-4 čena bijelog luka
so
crni biber
2 limuna
Priprema:
U zagrijano ulje ubacite sjeckani crni luk, pa kad počne da rumeni, dodajte isječenu papriku i propržite. Zatim dodajte paradajz isječen ne kocke, sitno sjeckani bijeli luk, posolite, pobiberite, sipajte bijelo vino i pospite sjeckanim peršunom.
Očistite pastrmke. Ne otvarajte ih na stomaku, već na leđima od glave prema repu. Pažljivo izvadite kičmu sa kostima, a rep ne sijecite. Zatim je očistite. Glava i rep ostaju na pastrmci.
Očišćene pastrmke operite i obrišite papirnim ubrusom, te pržite na zagrijanom ulju da porumene s obe strane prelivajući ih uljem u kojem se prže. Pripremljeno povrće rasporedite u unutrašnjost ribe, prelijte limunovim sokom i prekrijte drugom polovinom.
Kao prilog, možete dodati obarenu mrkvu ili krompir.
Prije nego poslužite, ukrasite je kriškama limuna i peršunovim listom.

No comments:

Post a Comment