Potrebno:
200 gr mljevenog keksa
200 gr mljevenih badema
100 gr maslaca
Fil:
300ml slatkog vrhnja
300ml kiselog vrhnja
150 gr šećera u prahu
10 gr želatine u prahu
6 kašika hladne vode
3 kašike soka od limuna
500 gr jagoda
naribana korica limuna
Priprema:
Pomješajte keks i bademe i u to dodajte otopljeni maslac. Dobro promješajte da se sastojci sjedine i utisnite dobro na dno podmazanog kalupa. Ostavite na hladno dok pripremate fil.
Za fil prvo natopite želatinu sa hladnom vodom i ostavite da nabubri. Za to vrijeme umutite slatko vrhnje sa šećerom u prahu, u njega dodajte kiselo vrhnje, sok od limuna i dobro izmješajte.
Gotovu želatinu zagrijte na laganoj temperaturi da se otopi i u tankom mlazu dodavajte u smjesu od slatkog i kiselog vrhnja, sve vrijeme miksajući. Čitave jagode gusto poredajte jednu do druge na pripremljenu podlogu i zalijte filom od slatkog i kiselog vrhnja. Odozgo pospite naribanom koricom limuna. Ostavite u frižider da se stegne. Uživajte!
200 gr mljevenog keksa
200 gr mljevenih badema
100 gr maslaca
Fil:
300ml slatkog vrhnja
300ml kiselog vrhnja
150 gr šećera u prahu
10 gr želatine u prahu
6 kašika hladne vode
3 kašike soka od limuna
500 gr jagoda
naribana korica limuna
Priprema:
Pomješajte keks i bademe i u to dodajte otopljeni maslac. Dobro promješajte da se sastojci sjedine i utisnite dobro na dno podmazanog kalupa. Ostavite na hladno dok pripremate fil.
Za fil prvo natopite želatinu sa hladnom vodom i ostavite da nabubri. Za to vrijeme umutite slatko vrhnje sa šećerom u prahu, u njega dodajte kiselo vrhnje, sok od limuna i dobro izmješajte.
Gotovu želatinu zagrijte na laganoj temperaturi da se otopi i u tankom mlazu dodavajte u smjesu od slatkog i kiselog vrhnja, sve vrijeme miksajući. Čitave jagode gusto poredajte jednu do druge na pripremljenu podlogu i zalijte filom od slatkog i kiselog vrhnja. Odozgo pospite naribanom koricom limuna. Ostavite u frižider da se stegne. Uživajte!
No comments:
Post a Comment